Kontakt

Chleby, bułki i inne słone wypieki
Desery
Ciasta i ciasteczka

Porady i instrukcje

Fotogalerie do przepisów

Partnerzy




Do czego potrzebne jest masło klarowane.





Coś musi być na rzeczy, skoro staramy się wytworzyć taki produkt jak masło klarowane.
Tak, to jego właściwości sprawiają, że poświęcamy temu procesowi sporo czasu, bo to co oddaje w zamian wynagradza nam chwile spędzone na jego przygotowaniu.

Co tak naprawdę daję nam masło klarowane?
* doskonały smak - jego delikatny, subtelny orzechowy posmak;
* posiada długi okres przechowywania - aczkolwiek z doświadczenia powiem, że najczęściej i najchętniej robimy go na bieżąco;
* niezastąpiony aromat i podkreślenie smaków potraw;
* nie przypala się - bo jest oczyszczonym tłuszczem, można je rozgrzać nawet do 250 stopni C. i nie przypali się;

Do czego używamy masła klarowanego?
* Kiedy chcemy uzyskać niepowtarzalny smak smażenia produktów. Nie uzyskasz takiego aromatu smażąc np. na oleju. Najlepsze przykłady to: jajecznica, grzyby, naleśniki, czy nawet najprostszy schabowy w panierce.
* Gdy zabieramy się za przygotowywanie sosów na bazie masła. (Np. sos holenderski)
* Do pieczenia ciast i gotowania.


Klienci, którzy czytali ten artykuł przeglądali też:



  • Oni już dołączyli do nas!
- nasi przyjaciele -